torstai 31. tammikuuta 2019

Tarina koirieni nimien ja väriteemojen taustallaEn muista olenko täällä blogin puolella aiemmin avannut koirieni nimien ja väriteemojen taustoja tarkemmin. Nimiaihe on pyörinyt viimeaikoina mielessäni enimmäkseen sen takia, että olen alkanut miettiä nimivaihtoehtoja seuraavalle koiralle. Siksi halusin kirjoittaa tekstin, jossa avaan koirieni nimien ja väriteemojen taustoja sekä seuraavan koiran nimisuunnitelman taustaa.

Kuten voi ehkä päätellä, nykyisillä koirillani on teemanimet. Kaikkien nimet alkavat F-kirjaimella ja ne ovat viisikirjaimisia. Lisäksi nimille yhteistä on se, että ne ovat tuotenimiä. Kunkin koiran väriteema liittyy nimeen liittyvään tuotteeseen. Mutta miten oikein päädyin tällaiseen tuotenimiteemaan? 


Kaikkihan alkoi tietysti ensimmäisestä koirasta eli Felixistä. Tosin Felixiä nimetessäni kymmenenvuotiaana ei mielessäni ollut ensimmäisenä Felix-ketsuppi. Tuon ikäisenä piirsin paljon erilaisia fantasiakoirahahmoja, ja nimesin niitä kuulemieni kivojen sanojen mukaan. Nimesin siis Felixin erään pirtämäni koirahahmon mukaan, joka muistutti minusta Felixiä. Sitä en kylläkään muista, että miksi nimesin sen piirtämäni hahmon Felixiksi. Kaipa se oli sitten kuitenkin se ketsuppi. Mutta esimerkiksi Felixin veljen nimesin Zeroksi, koska näin sanan Zero veljeni lelussa. Mielestäni se sana kuulosti kivalta, vaikka en silloin vielä ymmärtänytkään sen merkitystä. Aika eri perustein nimesin tuolloiset perheemme koirat, joten päätyminen nykyiseen F-teemaan oli aika sattumankauppaa. 
   Felixin punainen väriteemakin valikoitui oikeastaan vahingossa. Marketeissa sattui yksinkertaisesti olemaan paljon punaisia koiratarvikkeita silloin, joten melkein kaikki Felixin kamppeet olivat punaisia tai mustia. Minusta punainen sopi Felixille, joten jos jokin kampe piti uusia, niin valitsin mieluummin punaisen mustan tilalle. 

Kun tuli aika miettiä seuraavan koiran nimeä, pyörittelin mielessäni jos jonkinmoisia nimiä. Minusta oli hauska ajatus, että nimet sopisivat jollain tavalla toisiinsa. Tästä lähti sitten teeman miettiminen. Lähdin miettimään teemaa lähinnä tuotenimilähtökohdasta. Muistan ainakin yhdessä vaiheessa nimiehdotuksina olleen Jaffa ja Fazer. Minusta oli myös hauska ajatus, että niiden logot olivat valkoista tekstiä sinisellä taustalla, kuten Felix oli valkoista tekstiä punaisella taustalla. Seuraavan koiran väriteema voisi siis olla sininen. Kannattaa muuten huomioida, että ajattelin vielä tuolloin seuraavan koiran olevan uros. Kuitenkin mieleni alkoi kallistua narttuun, ja aloin miettiä muita sopivia nimivaihtoehtoja. En oikein keksinyt mitään nimiä, joten meinasin päätyä Fazeriin. Kuitenkin isosiskoni ehdotti Fantaa, ja se kuulosti oikein hyvältä! Siitä lähtien oikeastaan päätin jo, että Fanta siitä tulee. 
   Pidin paljon Fantan virallisesta nimestä (Weeko), ja harkitsin myös sitä vaihtoehtoa. Olin kuitenkin mielessäni tehnyt jo niin selväksi itselleni, että Fanta siitä tulee, joten pitäydyin siinä. Näin monta vuotta jälkeenpäin melkein harmittaa, etten nimennyt Fantaa Weekoksi, koska mielestäni se on jotenkin kiva sana ja helppo lausua. Olen miettinyt, että pitäisikö nimetä joku tulevaisuuden koira joskus Weekoksi Fantan mukaan vai olisiko se vähän outoa. En tiedä vielä, saa nähdä!
   Fantan väriteema keltainen tuli tietysti Fanta-limusta! Joku voisi ajatella, että perus Fantahan on enemmänkin oranssia. Ideaali väriteemaajatukseni Fantalle olikin alunperin kellanoranssi, mutta käytännössä koiratarvikkeiden värivalikoimassa oli yleensä joko kirkkaankeltaista tai oranssia. Näistä valitsin mieluummin keltaisen. Ja noh, onhan sitä Fantaa ananaksenkin makuisena!


Halusin, että kolmannen koiran nimi jatkaisi vielä nimiteemaa. Olin päättänyt, että kolmannen koiran teemaväriksi tulisi sininen, jotta saisin päävärikolmikon. Vaihtoehdoiksi päätyivät lopulta nimet Frezza ja Fazer. Tiesin, että seuraava koira olisi narttu, joten Fazer aluksi vähän mietitytti, koska se kuulosti minusta enemmän uroksen nimeltä. Frezzan teemavärin olisi puolestaan pitänyt olla  vaaleansininen tai turkoosi, koska silloisissa Frezzan purkeissa vanilja oli merkitty vaaleansinisellä ja minttu turkoosilla värillä. Lisäksi Frezzan logossakin oli silloin vähän vaaleansinistä. Mielessäni oli kuitenkin enemmän tummansininen, johon Fazer sopi paremmin. Lisäksi Frezza oli ehkä hitusen vaikeampi lausua kuin Fazer, ja lisäksi Fazer oli viisikirjaiminen kuten Felix ja Fanta. 
   Lopputuloksena päädyin siis nimeen Fazer. Nimi oli päätetty jo ennen kuin edes tiesin, että mistä minulle tulisi seuraava koira ja milloin. Sattumalta Fazer sattui olemaan väriltään tummanruskea, mikä teki nimestä vielä osuvamman.

Entäs sitten sen seuraavan koiran nimi ja väriteema? 

Koska olen tosiaan alkanut haaveilla seuraavasta koirasta, olen miettinyt jälleen nimivaihtoehtoja. Periaatteessa voisin jatkaa vielä F-teemalla, mutta mielestäni se teema on nyt "täytetty", ja on aika vaihtaa teemaa. Lisäksi en halua jäädä ihan liian jumiin F-teemaan, koska on niin paljon kivoja sanoja, joita voisin käyttää nimissä! 
   Nyt lähtökohtani nimen miettimiselle oli suomenkieliset luontonimet. Syy tälle on se, että kaiken tämän kansainvälistymisen ja kielen englannistumisen keskellä olen alkanut arvostaa suomenkieltä enemmän. Mielestäni kielessämme on monia hienoja sanoja, joten miksi en nimeäisi lemmikkiäni suomenkielisellä nimellä. Luontonimen haluan siksi, että mitä vanhemmaksi olen kasvanut, sitä suurempi merkitys luonnolla on ollut minulle. Suomenkieliset luontonimet ovat kuitenkin aika yleisiä lemmikkien nimiä, joten oli loppujenlopuksi aika haastavaa keksiä nimi, jota ei olisi ihan lähipiirissä käytössä. 
   Olen kirjannut itselleni ylös jo ainakin viime kesästä lähtien kivankuuloisia luontonimiä. Tällä hetkellä olen erityisen mieltynyt nimeen Havu. Toki en vielä tiedä, milloin minulle on seuraava koira tulossa (ehkäpä jo tämän vuoden aikana?). En edes tiedä kumpaa sukupuolta se tulee olemaan, mutta aiempien kokemuksieni perusteella, kun olen nimen päättänyt, niin se se tulee olemaan. Joten aika todennäköisesti se on Havu. Mutta pidätän oikeuden mielenmuutoksiin!
   Väriteemaksi tulee kuitenkin aika varmasti vihreä. Odotin oikeastaan jo ennen Fazeria sitä, että olisipa minulla koira, jonka väriteema olisi vihreä, koska se on lempivärini. Kuitenkin Fazerin tilanteessa teema meni edelle, koska sen idea oli mielestäni hauska ja halusin saattaa aloittamani teeman loppuun. Oli kuitenkin välillä tuskaa missata kaikki ihananväriset vihreät koiratuotteet oman teemavärirajoitteisuutensa takia. Mutta vihdoin ja viimein seuraavan väriteema tulee olemaan vihreä, ja nimivaihtoehtonikin sopisi siihen erinomaisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti