tiistai 24. huhtikuuta 2012

Sitä sun tätä

Tästä tiistaista on näköjään tullut vakio kirjoittelupäiväni, sillä minulla on koulua vain 1 tunti aamulla.  Mut mikäs siinä, rentoo täällä kotona aamu hillua ja kirjoitella blogiin. Eli nyt kerron taas viikon tapahtumista, koirakavereita tavattu ja koska eilen oli maanantai saatte kuulla vähän tokotarinaakin taas, sillä oli ohjatut treenit.

21.4.2012

Tavattiin pitkästä aikaa lenkin merkeissä Erikaa ja Kielaa. Aluksi mentiin niin, että mulla oli vain Fanta mukana. Lisäksi oli tarkoitus päästä ensimmäistä kertaa noiden kanssa vapaanapitolenkille. Käveltiin siis ensin tuonne meidän tuttuun lähimetsään, jossa olen lukuisten muidenkin koirakavereiden kanssa käynyt ja jossa nuo pystyi siis vapaiksi päästämään. Hyvinhän nuo näyttivät onneksi suhtautuvan toisiinsa, tosin eihän Fantalla nyt kyllä ole muutenkaan ollut mitään ongelmia muiden koirien kanssa. Kiela ei tosin meinannut innostua välillä leikkimään Fantan kanssa, vaikka Fanta välillä niin innoissaan juoksi perässä. Eikä etenkään alussa, mutta aina kun pysähdyttiin alkoivat nuo lopulta yleensä leikkiä. Kiela oli myös välillä hiukan omistushaluinen Erikaa ja minua kohtaan jos Fantalle tarjottiin rapsutuksia tai herkkuja. Mutta siis muuten varsin onnistunut lenkki!


Sitten palattiin takaisin meille ja tehtiin koiravaihdos. Päätettiin mennä nyt eri reittiä, joten jouduimme kävelemään koirat hihnoissa noin pari kilometriä ennen kuin saavuimme paikkaan, jossa nuo pystyi päästämään vapaiksi. Ja kun Felix pääsi hihnasta vapaaksi, katosi sillä saman tien korvatkin ihan tyystin! En ole ehkä koskaan aijemmin nähnyt sitä ihan noin korvattomana (paitsi silloin, kun alettiin vasta ensimmäisiä kertoja käydä lenkillä Kielan ja Fexun kanssa, kun Fexu oli vielä niin hurmioissaan Kielasta)! Ja minä suorastaan olin ihan raivoissani ja varmaan naama punaisena yritin karjua sille, mutta eipä tuo korvaansa lotkauttanut. Se oli kuin minua ei olisi ollut olemassakaan. Kulki vain Kielan hajujen perässä kuin mikäkin ja kiersi minut kaukaa.
En kyllä aikonut katsoa tuommoista käytöstä ja pyysin Erikaa kutsumaan Kielan luokseen, jotta Felix tulisi perässä ja saisin sen kiinni. Nooh, Kiela tuli kyllä Erikan luokse, mutta Felixpä jäi seisomaan muutaman metrin päästä minusta. Erika ja Kiela olivat siis takanani. Siinä se Felix sitten odotti ja laittoi istumaankin. Yritin sitä kutsua ja herkkupalojakin näyttää, mutta ei. Kuulin myös kuinka Felix vinkui hiljaa siinä samalla. Huoh... Ei kyllä yhtään Felixin tapaista. Nooh, lopulta sain sen kuitenkin kiinni ja laitoin hihnaan. Tuli kyllä kirottua samalla tuota koiraa ja manattua sitä, miksi se nyt käyttäytyi tuollalailla, vaikka viimeksi se oli Kielan kanssa käyttäytynyt niin upeasti! Nooh, hihnassa kuljettiin jonkin aikaa, kunnes päätin antaa tolle toisen mahdollisuuden, mutta ei... sama rumba alkoi. Lopulta se sit sai olla koko lenkin kiinni.
Yritettiin lenkin puolivälissä pysähtyä kuvailemaan noita, mutta ei siitäkään tullut mitään, kun Felix yritti kokoajan haistella Kielan jättämiä jälkiä ja semmoista, eikä kyllä kuunnellut yhtään. Jatkettiin siis suosiolla matkaa. Pian tuli jo autotie vastaan, sitä pitkin hetki käveltiin takaisinpäin meille ja  kokeiltiin ottaa uudestaan kaverikuvaa. Johan saatiin tuo yksi kuva otettua ja samalla huomattiin sitten pienoinen yllätys. Kielan istuessa maassa, oli se jättänyt lumeen verilänttejä. Juoksuthan sillä oli alkanut. Nooh, selittyipähän Felixin käytös. En olisi kyllä tuota edes päästänyt vapaaksi Kielan kanssa, jos oltaisiin tiedetty juoksuista. Erika tosin oli epäillytkin juoksujen alkavan pian, muttei olisi arvannut, että ne olisivat juuri nyt alkaneet. Hän oli aamulla katsonutkin vielä ettei vuoda, mutta näköjään lenkin aikana oli sit alkanu vuotaan.

22.4.2012

Päästiin koirien kanssa käymään Tiinan ja Jekun kanssa pitkästä aikaa lenkillä. Lenkkeilimme tällä kertaa Tiinan asunnon lähettyvillä. Ennen kuin pääsimme paikkaan, jossa pystyimme päästämään nuo vapaiksi, tuli tiellä vastaan pari hevosta. Ensimmäistä kertaa kumpikin noista hurtista näki hevosia. Fanta haukahti niille matalasti alussa, kun näki ne, mutta oli ohittaessa hiljaa ja tuijotti vain niitä. Felix puolestaan oli hiljaa nähdessään ne, mutta ohittaessa ulisi aluksi hassusti ja lopulta meinasi alkaa murisemaan. Olivat ilmeisesti vähän pelottavia Felixin mielestä.
Lopulta saavuttiin sellaiselle pellolle, jossa päästettiin koirat vapaiksi. Fanta oli heti menossa leikkiä kerjäämään Jekulta, mutta ei siitä varmaan pääse yli eikä ympäri, että Felix on Jekun mielestä ilmeisesti niin ihana, kun se sen ympärillä joka kerta pyörii innoissaan haukkuen. Felix taisi pari kertaa ärähtääkin Jekulle, hermot menivät näköjään sen haukkumisen kanssa. Mutta siinähän se lenkki sujui mukavasti ja lopulta tuli käytyä luultavasti noin parin tunnin lenkki. Ainakin Felix ja Fanta väsyivät mukavasti!


23.4.2012

Maanantaina oli sitten jälleen meidän tokopäivä! Tällä kertaa edistyneimmissä oli vain kaksi koirakkoa, Fanta ja joku sheltti. Kahdessa muussa ryhmässä olikin sitten enemmän koiria.
Aluksi otettiin seuraamisen käännöksiä ja täyskäännöksiä. En ollut alkuosioon kovin tyytyväinen, sillä Fanta meinasi tiputtaa kontaktia välillä ja meidän käännökset oli ihan opsajfkijafue. Mutta en siis syytä pelkkää koiraa, sillä mun oma vauhti oli ihan liian hidas ja käännyin liian äkäisesti, ainakin oikealle päin. Eli omistajallakin on vielä harjoiteltavaa. Täyskäännökset puolestaan sujuivat ihan hyvin. Käännös harjoittelujen jälkeen otettiin vain ihan suoria seuruupätkiä. Ne sujuivatkin sitten jo hyvin. Kouluttaja testasi pysähtyvätkö koirat sivulle, kun hän käski pysähtyä. Fantallehan toi oli jo ihan tuttua juttua.
Seuruun jälkeen taidettiin ottaa luoksetulot. Ihan sellaiset, millaiset oikeassa kokeessakin olisi otettu eli koira jätettiin paikalleen istumaan ja ohjaajan piti kävellä niin kauan, kunnes kouluttaja käski pysähtyä. Kouluttaja antoi myös erikseen luvan kutsua koiran luokseen. Ainoa ero tässä oli koeluoksetuloon se, ettei koiran eteentulon jälkeen tarvinnut ottaa sitä vielä sivulle.
Tämän jälkeen kouluttaja testasi molemmilta koirilta sivulletulot erikseen. Fanta meinasi alussa mennä ihan vinoon ja sitten kun se ei ollut vinossa se nojasi jalkaani. Fanta kyllä oikeasti osaa sivulletulon mallikkaasti, mutta nyt sille tuli joku hetkellinen aivopieru. Tuli se kuitenkin lopulta hyvin sivulle.
Sitten harjoiteltiin paikalla oloa. Ensin koirat istuen. Kouluttaja antoi erikseen luvan milloin sai mennä takaisin koiran luo tai mitä ylipäätänsä piti milloinkin tehdä. Harjoiteltiin muun muassa koiran takanakin odottamista ja kiertämistä. Istumispaikallaolojen jälkeen toistettiin sama maassa ollen. Muuten Fanta suoritti tämänkin mallikkaasti, mutta kerran se meinasi nousta istumaan.
Paikkojen jälkeen kouluttaja testasi kuinka hyvin koirat osaavat seisoa. Koiran piti pysyä tietty aika seisaalteen. Tämä osio meni hyvin, kerran taisi Fanta meinata istahtaa.
Lopuksi harjoiteltiin sitten hyppyä. Fantan kanssahan me ei oltu ollenkaan hyppyä harjoiteltu, paitsi vähän eräällä aijemmalla kerralla, kun koirakoulussa oltiin. Muutama ensimmäinen kerta ihan vain käveltiin esteen ohi niin, että koira samalla hyppää siitä. Fanta heti tajusi, että siitä pitää hypätä. Sen jälkeen kokeiltiin niin, että ohjaaja meni esteen eteen ja sanoi käskyn koiralle ja se hyppäisi siitä sitten yli ilman mitään apuja. Fanta tajusi heti hypätä esteen yli kuin olisi aina osannut hyppää -käskyn. Fiksu kakara
Yleisesti ottaen treenit menivät siis kivasti! Fanta on kyllä pätevä tokokoira. Pitäisi joskus pyytää (pakottaa) joku ottamaan kuvia meidän treeneistä, niin eivät olisi aina niin tylsäån näköisiä nämä tokoselostukset.
Lisäksi mietin, josko yritettäisiin ottaa Fantan kanssa tavoitteeksi heinäkuun lopulla olevat tokokisat Oulussa, mutta saas nähdä. Fanta olisi silloin paria päivää yli 10kk. En osaa kyllä yhtään arvioida oltaisiinko valmiita siihen mennessä, mutta ainahan sitä voi kuitenkin yrittää! Enkä kyllä usko tuon olevan mikään mahdottomuus, mikäli jaksetaan vain treenata ahkerasti! Joten jospa tuon nyt ottaisi "sala"tavoitteeksi ja katsastetaan sitten tilannetta heinäkuun alussa.

Postauksen loppuun vielä tungen pari satunnaista kuvaa kuluneelta viikolta:

17.4.2012

Kaksi kurrea, © Salla O. 18.4.2012

Fiksuuden huomaa heti, 19.4.2012


                                                                      19.4.2012

Parhaat <3 19.4.2012

2 kommenttia: