sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kamuja ja treeninkiä

Vähän kaikenlaista on tullut viimeaikoina tehtyä. Tai oikeastaan lähinnä koirakavereiden tapailua ja treenailua.

19.7.2012

Torstaina mentiin treenaamaan tokoa Erikan ja Kielan sekä Tiinan, Jekun ja Kuuppiksen kanssa tuohon meidän lähikenttäämme. Otin molemmat koirat heti mukaan kentälle. Kun tein Fantan kanssa jotain, sai Felix odottaa tolpassa ja toisin päin. Aloitin Fantan kanssa. Enää en meinaa muistaa mitä otimme, mutta emme kovinkaan paljoa mitään erikoista. Felixin kanssa yritettiin toitottaa lähinnä seuraamista + seisomista ja ravaamistakin harjoiteltiin!
© Erika O.
Kun oltiin hetki treenailtu, mentiin lenkille. Menimme sinne metsään, missä usein käyn koirakavereiden kanssa ja viisikko sai olla vapaana. Felix ja Kiela taas riehuivat kuin mitkäkin ja Fanta yritti päästä välillä mukaan menoon. Loppupuolella Fanta leikki myös Kuuppiksen kanssa kivasti. Myös Kiela ja Fanta pääsivät repimään keppiä toisiltaan. Hauskaa näytti olevan koirilla.

 Lenkin jälkeen mentiin meille ja Tiinan täytyi mennä, mutta jatkoimme lenkkiä Erikan kanssa. Päätimme mennä läheiselle ruohoaukiolle noita juoksuttamaan. Olivathan hurtat jo vähän väsähtäneet ensimmäisestä lenkistä, mutta siltikin ne jaksoivat vielä jonkin verran riehua. Täytyy kyllä tässä yhteydessä sanoa, että olen kyllä jumalattoman ylpeä Fexusta, kun se ei ole yrittänyt ahdistella Kielaa pahoissa aikeissa pitkään aikaan! Alkuaikoina Felix oli kyllä melkoinen hormonihirviö Kielaa kohtaan... onneksi toi on muuttunut tähän päivään asti paljon ja nykyisin leikkii Kielan kanssa hurjasti! Enpä olis vuosi taaksepäin sitten uskonut...  Mutta hauskaa oli taas lenkillä ja oli kyllä kaksi erittäin väsynyttä koiraa!


 Hetken sai Fanta kotona nukkua, kunnes illalla oli aika mennä kokeisiin tähtäävien treeneihin. Aluksi mentiin kentälle ilman koiria (koirat odottivat autoissa) ja katsottiin, kun esimerkkikoira suoritti kaikki alokasluokan liikkeet. Kouluttaja samalla selosti liikkeistä. Tämähän oli minulle ihan tuttua juttua, mutta kertaus on hyvästä. Sitten oli aika hakea koirat ja ruveta käytännön hommiin. Aika paljon tehtiin niitä samoja juttuja, mitä aijemmissakin treeneissä. Kuitenkin treenaaminen oli nyt itsenäisempää, sai treenata sivummalla omassa rauhassaan ja kouluttaja tarkkaili sivummalta kaikkia ja tuli neuvomaan jos jollakin näytti olleen ongelmia. Näissä treeneissä tehtiin harjoituksia kaikista alokasluokan liikkeistä. Muuten treenit menivät loistavasti, mutta yhdessä välissä Fanta alkoi puhisemaan joillekin ihmisille... mokomakin teini.

21.7.2012

Lauantaina kävimme lenkillä naapurini Elisan sekä hänen 5kk labradorinnoutaja uros Roomeon kanssa. Ensimmäistä kertaa kävimme siis heidän kanssaan lenkillä. Menimme sinne samaiseen lähimetsään, missä usein käyn. Itse olin päästänyt jo koirani vapaiksi, mutta Elisa ei vielä. Vastaan tulikin yhtäkkiä mies pystykorvansa kanssa ja he olivat meitä melko lähellä. En ollut huomannut heitä aijemmin. Fanta oli ihan vieressäni ja otin sitä sitten valjaista kiinni ja samalla hetkellä se aloitti hullun haukkukonsertin miehelle ja koiralle. En meinannut saada sitä millään hiljenemään. Mokomakin teini... Fantan teineily on ollut viimeaikoina lähinnä juurikin tuollaista tyhjänpäiväistä haukkumista.
Mutta, Felix oli vähän minun edelläni ja tuijotti toista koiraa. Minun ei tarvinnut kuin kerran kutsua sitä ja se tuli heti luokseni miettimättä sen enempää. Olin kyllä superylpeä Fexusta! Kun koira ohitti meidät, se kyllä vinkui sen perään, muttei kummempaa. Fantan tyhjänpäiväinen haukkuminen jäi kuitenkin ärsyttämään.
Kuitenkin, lenkki jatkui normaalisti. Elisa päästi pian Romeon irti ja Fanta ja se leikkivät paljon Fexu oli taas tylsimys ja kulki sivummalla omissa maailmoissaan. Kuvissa näkyy myös Felixin ja Fantan uudet valjaat, jotka saapuivat perjantaina.
22.7.2012

Sunnuntaina kävin tekemässä noille hurtille taas pienet makkarajäljet! Otin molemmat mukaan jäljen tekovaiheessa. Molemmat odottelivat nätisti, kun vedin ehkä noin 50 metrin jäljen niille. Muuten tein aivan suoran jäljen, mutta ihan loppuun laitoin alle 45 asteen käännöksen, joka oli noin 5 metriä pitkä ehkä. Sen päähän siis jälki loppui. Pitäisi kyllä löytää joku sopiva paikka pitemmän jäljen tekoon.
Fanta oli vuorossa ensin ja se heti tajusi mitä piti tehdä, kun menimme jäljen alkukohtaan. Välillä se haahuili, mutta pääasiassa meni tosi hyvin. Felixin vuoron tullessa Fanta ei sitten odotellutkaan enää nätisti vaan oli levoton ja piippaili. Fanta on kyllä ihan syttynyt jäljestykseen, ei varmaan kestänyt sitä, että oli Felixin vuoro (kuten ei ensimmäiselläkään kerralla). Felixilläkin meni kuitenkin jälki ihan hyvin. Se haahuili taas vähän enemmän kuin Fanta, mutta kuitenkin.
Ensimmäinen jälki tuntui turhan lyhyeltä, joten tein noille vielä sellaisen ihan pikkupätkän, luultavasti noin 10 metriä pitkän, jotta jäisi oikein hyvä ja onnistunut fiilis jäljestyksestä. Fanta menikin sen jäljen sitten ihan liekeissä tuosta noin vaan parissa sekunnissa. Felix oli sitten vähän maltillisempi. Hyvin silläkin kuitenkin meni.
Kun lähdimme jälkipaikalta, oli Fantalla vieläkin nokka maassa hetken aikaa sen jälkeen! Voi kun se rakastaa jäljestämistä. Vielä kun pääsisimme kokeilemaan ihan oikeaa verijälkeäkin. Ps. kuvia jäljestyksestä tällä kertaa ei ole, kun ei ollut ketään kuvaajaa matkassa.


23.7.2012

Maanantaina oli ohjatut tokotreenit. Tarkalleen en muista mitä tehtiin, mutta ainakin seuraamista, käännöksiä, liikkeen muutoksia, liikkeestää maahanmenoa ja seisomista, luoksetuloa, noutoa, paikkista ja hyppyä harjoiteltiin. Paikkista treenattiin tällä kertaa eri tavoin kuin aijemmin. Nyt omistajat saivatkin jumpata vähän koirien edessä. Piti nostaa käsiä ilmaan, mennä kyykkyyn, tehdä haarahyppyjä ja mennä askelia taaksepäin. Kaikilla koirat pysyivät loistavasti paikallaan. Hypyssä Fanta oli tällä kertaa vähän semmoinen "hyppäänkö vai enkö hyppää", meni esteen eteen ja tuijotti mua, kunnes toistin käskyn, phyh. Varsin onnistuneet treenit.
Tiina ajoi minut treenien jälkeen vähänmatkan päähän kävelytielle ja siitä sitten kävelin kotiin. Pikkusiskoni tuli puolivälissä vastaan Felixin kanssa.

24.7.2012

Tiistai aamuna treenattiin jälleen tokoa tuossa meidän lähikentällä Erikan ja Kielan kanssa. Otin taas suoraan molemmat koirat mukaan kentälle. Aluksi treenailin Fantan kanssa. Heti otettiin paikkikset. Sen jälkeen otin muistaakseni jälleen jotain seuruupätkiä, käännöksiä etenkin. Oikealle kääntyminen tuntuu menevän nykyisin niin huonosti. Ruutua otettiin myös sekä luoksetuloa (ja Fanta oli ihmeellisen hidas). Saatoin ottaa myös noutoa (mitenniin huono muisti). Ainakin piilopaikkista kokeilin hetken yhdessä vaiheessa. Tosin, menin pusikkoon piiloon, joten Fanta varmaan näki minua jonkin verran, mutta ihan sama. Pysyi mainiosti siellä missä pitikin.
Felixin kanssa otettiin taas sitä seuruuta. Luoksetuloa taisin ottaa pariin otteeseen, sekä paikkista. Hyppyäkin taisin kokeilla.
Treenien jälkeen mentiin kävelemään hurttien kanssa kylälle päin Hannaa ja Kaapoa vastaan. Tavattiin heidät rannalla. Fanta sai juosta hetken rannalla vapaana ja se menikin melkein heti veteen! Uimaankin meni tosi reippaasti, eikä epäröinyt hetkeäkään, mitä saattaa joskus tehdä. Pari kertaa heittelin sille nurmella keppiä ja lähdettiin kävelemään sitten taas meille päin juoksuttamaan noita vapaana. Hurtilla oli taas kiva meno päällä kuumuudesta huolimatta. Paljon riehuivat, paitsi Kaapo lähinnä katsoi sivusta. Käytiin sellainen noin tunnin kierros ja palattiin meille pienellä mehutauolle ja odotettiin, että Tiina kera Jekun ja Kuuppiksen liittyisi seuraamme.


Kun he saapuivat paikalle, lähdimme kohti ruohoaukeaa. Siellä päästimme nuo vapaiksi ja taas alkoi ralli. Lopulta kuitenkin Hanna joutui ottamaan Kaapon kiinni, sillä se ei tahtonut jättää Kuuppista rauhaan. Muut kuitenkin saivat juosta ympäriinsä. Omistajat saivat löhöillä välillä nurmella sillävälin, kun koirat purkasivat energiaansa. Uimassakin nuo saivat käydä viereisessä joessa tai okei, Jekku, Fanta ja Kaapo saivat käydä, muut eivät olleet innostuneita ajatuksesta. Rentoa oli omistajilla ja kun oltiin oltu tarpeeksi siellä löhöilemässä, palasimme meille. Tosin Hanna ja Kaapo olivat lähteneet jo aikaisemmin, mutta me muut. Tiina lähti meiltä ajamaan takaisin kotiinsa ja Erika ja minä jäimme odottamaan pihalle hetkeksi hänen kyytiään saapuvaksi. Olihan siinä taas koirille noin kuudeksi tunniksi aktiviteettia ja väsyneitä hurttia oltiin taas.


25.7.2012

Keskiviikko iltana tavattiin pitkästä aikaa Iidaa ja Akemia. Kävelin aluksi heitä vastaan ja sitten mentiin jälleen sinne lähimetsään pitämään noita vapaina. Akemi oli kyllä ihan innoissaan päästessään leikkimään kavereiden kanssa! Fanta ja se riehuivatkin mukavasti ja Fexu oli taas vähän tylsimys. Kerran se meinasi alkaa leikkiä Akemin kanssa, kun se härnäsi Fexua, mutta se lopetti härnäämisen liian pian ja meni taas Fantan kimppuun, joten Felix antoi sitten olla. Sateen kastelemiksikin jouduttiin, etenkin silloin, kun saatoin Iidaa takaisin kotiansa kohti. Nähtiin ainakin todella upea sateenkaari matkan varrella! En kyllä ollut koskaan aijemmin nähnyt niin upeaa sateenkaarta!


Kaksi märkää hurttaa lenkin jälkeen.
 26.7.2012

Torstai aloitettiin käymällä aamulenkki Elisan ja Roomeo-labbiksen kanssa. Käytiin sellainen tunnin lenkki metsässä juoksuttaen noita vapaina. Fanta ja Romeo taas riehuivat paljon. Yhdessä välissä jopa Felix leikki hetken Romeon kanssa ja olin ihan ällikällä lyöty! Felix ei todellakaan usein leiki urosten kanssa, viimeksi Akemin kanssa silloin kun se oli ihan pikkupentu.


Illalla mentiin Fantan kanssa taas kilpailuihin tähtäävien tokotreeneihin. Aika lailla samanlaista menoa oli kuin viimekerrallakin. Nyt otettiin kuitenkin pitemmät paikkikset. Lopussa kokeiltiin paikkista myös hetken aikaa siten, että mentiin koirista niin kauas kuin kokeissakin mentäisiin. Tällä kertaa kiinnitettiin myös enemmän huomiota perusasennon asennonvaihdoksiin (esim. istumasta maahan). Uutena juttuna kouluttaja halusi ottaa myös hetken aikaa kaukokäskyjen harjoittelua. Oikein hyvin meni kyllä treenit, mutta paikkiksissa sille piti aina toistaa maahan -käsky, joten ihan hyvä että harjoiteltiin niitä asennonvaihdoksia. Tosin, kun niitä treenattiin, alkoi Fanta sitten ennakoimaan hirveästi (vaikka pidin sitä maassakin hyvin eri aikoja ennenkuin vapautin tai käskin istumaan).

29.7.2012

Sunnuntaina Fanta meni täyttämään 10kk! Herttinen kuinka nopeasti aika kuluu. Korkeutta tuolla on noin 48cm ja painoa sellaiset 14,7kg. Painoa on tullut tasan kilo lisää verrattuna viime kuuhun! Ja se on Fantalle paljon, tuon painonnousu on aina aijemmin ollut niin hidasta ja vähäistä.


--------------------------------------------------------------------

Lopuksi vielä tämmöistä yleistä löpinää.
Fantan kanssa ollaan viimeaikoina monesti lenkkien yhteydessä tehty kaikenlaista tokoon valmistelevaa juttua. Nyt kun minulla ei vielä toistaiseksi ole esimerkiksi tunnarikapuloita, treenaamme sitä metsässä satunnaisten keppien kanssa. Ihan yllätyin siitä, kuinka heti alussa Fanta tajusi jutun juonen, kun sitä kerran tahalleni kokeilin. Heti osasi käyttää nenäänsä oikean löytämiseen. Tasan kerran alkuvaiheessa se toi minulle väärän kepin ja kun siitä kielsi, niin on aina osannut tuoda oikean. Pätevä plikka.
Vielä kun saisi hankittuakin lisää tokokaimppeita. Tarkoitus olisi hommata ainakin metallikapula, tunnarikapulat ja muutama kartio. Metallikapulasta tulikin mieleeni, että sitäkin varten ollaan tehty valmistelevaa harjoitusta. Olen pidättänyt Fantalla lusikoita suussa, jotta se tottuisi metalliin. Hyvin on mennyt. Lenkeillä ollaan pari kertaa kokeiltu myös luoksarin pysäytyksiä. Ihan hyvin menee sekin jo! Vielä saisi vaan pysähtyä jämäkämmin. Lisäksi jos Fantalla sattuu olemaan supervire päällä joskus, tehdään ihan askeleen tai parin seuruupätkiä ja otetaan superriehumiset.
Fantan yksinoloharjoitukset ovat jääneet nyt kesällä valitettavan vähäisiksi. Vaikka luulin, että niitä tulisi treenattua paljon. Kuitenkin, välillä on sujunut tosi hyvin ja välillä taas sitten ei. Vähän valikoiva tuo koira, että millä tuulella on. Se ei ole kuitenkaan tuhonnut pitkään aikaan mitään, mikä on erittäin hyvä!
Felixin kanssa koiraohitukset alkavat mennä taas pikkuhiljaa ihan hyvin. Kastroinnin jälkeen alkoivat ohitukset mennä huonommin, kun ei saatu paljoa ohitusharjoituksia toipumisen aikana. Sitä ennen ohitukset menivät jo kivasti! Mutta kyllä me saadaan tästä nää taas sujumaan tosi hyvin! Felix ei rähise normaaliohituksissa, vaan vinkuu ja hermostuu. Silloin kuitenkin saarraa rähinäkin kuulua jos tulee jokin yllättävä tilanne (esim. vieras koira tulee vapaana meitä kohti).

Fantakin tuli nyt ilmoitettua ensimmäiseen viralliseen tokokokeeseensa Sodankylään syyskuun alussa. Kyllä mä uskon, ett me ollaan nyt valmiita kokeeseen. Fanta ei enää ole kentälläkään onneksi mitenkään epäröivä muita koiria kohtaan hyökkäyksen jäljiltä. Ekoihin näyttelyihinkin tuo tuli ilmoitettua Rovaniemelle 26.8 (synttäripäiväni, heh). Kunhan saatais edes se H, niin olen tyytyväinen!

27.7.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti