lauantai 27. kesäkuuta 2015

Fanta luonnetestissä

Tänään Fanta kävi luonnetestissä Rovaniemellä. Testaajina olivat Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto.

I Toimintakyky +2 Hyvä
Yllätyin siitä, ettei Fanta pistänyt heti pörinöitä pystyyn kelkalle. Oikeastaan se otti sen aika iisisti. Pimeässä huoneessa se uskalsi liikkua kokoajan, kävi kerran siinä huoneessa, jossa minä olin toisen testaajan kanssa, mutta ei silloin vielä huomannut minua. Aika pian sen jälkeen Fanta kuitenkin löysi minut.

II Terävyys +3  Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

III Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
 
IV Taisteluhalu +2a Kohtuullinen
Fanta ei kyllä repinyt lelua täysillä (eikä normaalisti revikään), mutta osoitti taistelutahtoa muissakin osa-alueissa.

V Hermorakenne +2 Tasapainoinen
Tämä oli suurin ihmetyksenaihe minulle! Ihmettelen oikeastaan vieläkin. Tosin tässä korostaisin sitä, että Fantalla on taipumusta myös siihen hieman rauhattomaan. Fanta ei siis ole mikään malliesimerkki tasapainoisesta koirasta, vaan on jossain siellä alarajalla.

VI Temperamentti +3 Vilkas

VII Kovuus +3 Kohtuullisen kova
Fantassa oli havaittavissa myös hieman pehmeään viittaavia piirteitä, mutta ei niin paljoa, että se olisi sille puolelle siirtynyt. Fanta ei kyllä jäänyt hirveästi muistelemaan haalaria, kelkkaa tai räminätynnyriä pahalla.

VIII Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen

Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma
Fanta ei reagoinut testin aikana liiemmin laukauksiin, mutta hetki niiden jälkeen se alkoi täristä vähän. Se pääsi tosin nopeasti yli siitä vaiheesta ja oli jo arviointiin mennessä palautunut.

Lopullinen tulos siis jopa 225 +++.
Kieltämättä olen hieman yllättynyt, omat etukäteisarvioni menivät vähän pieleen joiltakin osin. Olenkin ajatellut Fantan olevan osittain pehmeä ja osittain kova, mutta olisin arvellut sen saavan hieman pehmeän tästä testistä. Ikimaailmassa en olisi osannut odottaa sen saavat tasapainoista hermorakenteesta. Terävyyttä ja puolustushalua osasinkin odottaa, kuten tietysti myös luoksepäästävyyden. Hyvää tai kohtuullista toimintakykyä osasin myös odottaa.
Testi oli minusta hyvin mielenkiintoinen kokemus. Toisaalta vahvisti käsitystäni siitä, että pitää nähdä koira livenä eikä johtopäätöksiä tule tehdä vain testituloksen perusteella. Vaikka tietysti se jotain viitettä voikin antaa. Tämän testin perusteella Fantaakin voisi kuvitella jopa melko mutkattomaksi koiraksi, vaikka näin ei ole. Siltä löytyy ne omat ongelmansa jopa joissakin arkiasioissakin. Toisaalta hyvä harrastuskoira se kyllä on.

Video on tärkeä, joten se löytyy alta. Mikäli video ei toimi, on tässä linkki siihen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti