tiistai 9. kesäkuuta 2015

Näinkin voi käydä

Viime viikonloppuna oli tiedossa Fantan kanssa ensimmäiset agilitykisat meille ikinä Saariselällä ja  voittajaluokan tokokoe Kemijärvellä.

Agilitykisat olivat siis perjantai-iltana ja kisasimme A- ja B-agilityradoilla, tuomarina oli Ritva Herrala. Kisat jännittivät minua aika paljon etukäteen. Tilanne oli minulle uusi, sillä en ole aiemmin käynyt edes katsomassa livenä agilitykisoja. Ei mennyt edes hirveän kauaa ennen kuin meidän vuoromme jo koitti, sillä mineissä ja medeissä ei hirveästi osallistujia ollut ja makseissa vuoromme oli neljänsinä (19:stä). Ensimmäisen radan jälkeen voin sanoa, että kivaa oli! Ei ollenkaan niin kamalaa kuin kuvitelmissani. Ratakin meni yllättävän hyvin! Kepeissä Fantalta jäi viimeinen väli menemättä ja muurista pudotti palikoita, mutta muuten! Tietysti yleistä korjattavaa olisi, mutta kuitenkin. Tuloksena siis hyl.
B-radalla minä sössinkin sitten enemmän ohjauksen kanssa, alku meni ainakin aivan pieleen. Oli siinä myös monia muitakin osia, joissa ohjasin ihan pöhkösti, tältäkin radalta hyl. Mutta hauskaa oli! Jospa syksyllä seuraaviin agilitykisoihin. Myöhemmin saatan lisäillä videota näistä kisoista (jos kehtaan).

----------------------------------------------------------------

Sitten sunnuntain tokokoe osuus. Voin sanoa jo tässä kohtaa, että olipa hyvin odottamaton koe, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Koepaikkana oli siis Kemijärvi ja tuomarina Allan Aula.

Ensinnäkin jo matkalla Kemijärvelle Fanta oli jo autossa hyvin levoton. Koepaikalla käytyämme vähän ulkoilemassa levottomuus jatkui, Fanta ei hakeutunut kontaktiini niin kuin tavallisesti ja se koitti pienesti pöhistä toisille koirille hihnassa. Tässä vaiheessa jo epätoivo meinasi vallata.
Menimme juoksutarkastukseen niin, että Fanta seurasi minua, tosin eipä sitä seuraamiseksi voinut kutsua. Fanta ei meinannut millään pysyä sivullani ja jouduin rauhoittamaan sitä. Tuomarin kohdalla Fanta syöksähti jonkin matkaa edessä olevan koiran perään pari kertaa pöhisten, tuli kuitenkin ripeästi takaisin. Menimme paikkispaikallemme ja siinäkään Fanta ei pitänyt yhteyttä. Päivittelinkin piilossa muille kisaajille, että tästä tulee ihan höpöhöpökoe, koira on ihan outo. Fanta pysyi kuitenkin paikallaan levottomuudestaan huolimatta, mutta oli noussut istumaan aika pian jätön jälkeen, tästä tuli 6. Ja kehästä poistuessakin Fanta ei meinannut millään pysyä seuruussa.
Vuoromme oli siis toisena kolmesta kisaajasta, joten menin vähän tsemppaamaan Fantaa syrjemmälle ensimmäisen koiran suorituksen ajaksi. Siellä meni jopa ihan hyvin, joten uskoin meillä olevan toivoa, vaikka kokeen keskeyttäminen kävikin jo mielessä. Noh, mentiin siinä sitten kehän lähettyville odottamaan vuoroamme. Ensimmäisen koiran tullessa kehästä ulos päästin Fantan taluttimen irti. Se oli sivullani ja sen piti olla käskyn alla, mutta se lähti uudestaan sen saman koiran perään pöhisten. Ei taaskaan käynyt kiinni eikä ollut edes aikeissa, vaikka meni pidemmän matkankin kuin aiemmin. Fanta palasi jälleen pian luokseni. Tässä kohtaa tuomari tuli kättelemään kertoen, että tämä oli tässä. Kokeemme päättyi siis tuomarin keskeytykseen.

Laittoihan tämä miettimään. Mitä jos tämä toistuu? Seuraavissa kokeissa olen varmaan vähän hermona tämän takia, vaikka yrittäisin kuinka olla olematta. En tosin ole varma, että pääsemmekö enään edes kisaamaan. Fantasta nimittäin tehtiin aggressiivisen koiran ilmoitus, tämänkin vasta tajusin kotona tarkastellessani tuloslappua. Syyksi oli tosiaan kirjattu "Aggressio toiselle koiralle". Jäihän tämä harmittamaan, enpä olisi osannut millään edes varautua moiseen. Mutta mikäli pääsemme vielä kilpailemaan ja tämä sattuisi toistumaan, niin siihen lopetan kyllä tokokokeet jo ihan omaehtoisesti, ettei säikytetä muita koiria. Tappelu olisi syntynyt luultavasti siinä kohtaa, jos toinen koira olisi provosoitunut. Tämän kokeen koira ei onneksi ollut moksiskaan Fantasta.
Syitäkin tähän käytökseen koitin miettiä kovasti. Yksi vaihtoehto olisi se, että juoksut tekevät tuloaan. Toinen se, että Fanta olisi ollut yleisesti uupunut viikonlopusta, kun oltiin menossa kokoajan. Tai sitten Fantan mielestä siinä tietyssä koirassa oli jotain epäilyttävää? Ehkä olin liian epävarma koko tilanteessa (vaikka eipä se aiemmin ole noin vaikuttanut)? Mene ja tiedä, mutta hyvin yllättävää ja harmillista tämä kyllä oli.

Nyt pidämme tokokokeista taukoa ja opettelemme hiljalleen uusien sääntöjen liikkeitä. Taukoa saattaa kertyä jopa vuosi, saa nähdä. Nyt ei ole kiire uusiin kokeisiin, möllitokoissa tosin voidaan käydä, jos sellaisia osuu kohdalle. Haluan nyt keskittyä enemmän agilitypuoleen, kun innostuin siitä kunnolla kisakynnyksen ylityksen myötä. Samalla haluan antaa aikaa itselleni päästä tästä tapahtuneesta yli, vaikka en aio lannistua. Ainakin vielä tapahtunut kummittelee mielessäni, mutta onhan kokeesta kulunut vasta kaksi päivää. En olisi osannut millään odottaa tällaista kohdallemme.
Jos joku muuten tietää siitä, onko meillä vielä tokon kilapiluoikeus, niin kertokaa toki. Koitin pikaisesti etsiskellä tietoa tästä, mutta en toistaiseksi vielä löytänyt. Oheiset kuvat on otettu Saariselällä 6.6. lauantaina.

6 kommenttia:

 1. Hei, älähän lannistu :-) Koirien kanssa sattuu ja tapahtuu aina kaikenlaista. Jatkoa ajatellen ois paras, että jännittäisi koetilanteita mahdollisimman vähän. Toki se on helposti sanottu :-) Älä välitä tuosta tapahtuneesta, vaan jatka niinkuin sitä ei olisi edes tapahtunut :-)

  VastaaPoista
 2. Ei yhdestä ilmoituksesta vielä kilpailukieltoon ikuisiksi ajoiksi joudu, siitä ei tarvi huolestua. Toki koiran käytöstä kannattaa miettiä, kuten jo tässä postauksessakin teit. Itse kävisin myös tsekkauttamassa kropan, ettei esim. noista agilitystarteista ole tullut jumeja, jotka vaikuttavat koiraan tuolla tavalla. Tauon pitäminen ja asioiden miettiminen on varmasti hyvä ratkaisu, myös oman varmuuden kannalta. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia tsempityksistä!

  Kata, joo, tuo kropan tarkistuis ois kyllä hyvä juttu. Ja onhan sitä muutenkin hyvä huoltaa, vaikkei jumeja olisikaan!

  VastaaPoista
 4. Meillä molemmilla ausseilla on käynyt niin, että ovat käyttäytyneet oudosti ja äkäisestikin ja taustalta on löytynyt kipuja. Toisella lihasperäisiä (oli leikkiessä telonut kylkensä niin, että koko kyljen lihaksisto aivan jumissa) ja toisella kipeän jalan takia. Heti kun kivut oli hoidettu, koirat palautuivat normaaleiksi. Voi siis ihan hyvin olla että koira on vain väsynyt/kipeä/jumissa ja siksi reagoi oudolla tavalla. Meillä nuo lihasperäiset jäi osteopaatin vastaanotolle ja jalana kipuilu loppui levolal ja kipulääkityksellä kun ensin selvitettiin mistä oli kyse.
  Voi siis hyvin olla että tuo käytös on vain väliaikaista :)
  Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 5. *hups, muutama kirjoitusvirhe seassa..

  VastaaPoista
 6. Oh, pitääkin heti selvitellä, jos jostain kivusta/jumista tmv. johtuisi! Heti lähtikin tutulle koirahierojalle viestiä, jos sillä aloitettaisiin. Ja kiitoksia tsempeistä!

  VastaaPoista